JCI Eemland (toen nog Junior Kamer Eemland) haalt 66.000,- gulden op voor een kliniek in Burkina Faso!
In Tougan wonen ongeveer 400.000 mensen die tot de allerarmste ter wereld behoren en weinig medische zorg ter beschikking hebben. In 1950 begonnen zendelingen met het verlenen van medische zorg aan de achterdeur en in 1983 kwam Joke Blumink (de schoonzus van een JCI Eemland lid) als verpleegkundige naar Tougan. Het werk groeide snel en de achtertuin bleek al snel veel te klein.
Kortom het werd de hoogste tijd om een echte multifunctionele kliniek te bouwen van waaruit betere zorg verleend kon worden. Met de organisatie van drie verschillende fundraising activiteiten gedurende 1994 heeft JCI Eemland hieraan royaal bijgedragen.
“African Dinner’: gesteund door een viertal Amersfoortse restaurants waar een Afrikaans menu genoten kon worden en van de menuprijs ging 10 gulden naar het goede doel. In totaal werden er tijdens de actieperiode 800 Afrikaanse menu’s besteld, waarmee deze actie 8000,- gulden opleverde.
“Art for Africa”: kunstenaars in de regio Eemland hebben 74 kunstwerken gemaakt, die belangenloos professioneel zijn ingelijst. Vervolgens werden de werken 3 weken lang tentoongesteld in Amersfoort en na afloop geveild onder de deskundige leiding van een profesionele veilingmeester. De veiling bracht uiteindelijk 11.000,- gulden op.
“African Night”: een Afrikaans festival in de Macroix-manege van de Bernhard-kazerne met diverse Afrikaanse bands, maar ook beroemde artiesten zoals Jazz zangeres Denise Jannah, de band Mai Tai en de zanger Oscar Harris. Willibrod Frequin presenteerde de avond en als klap op de vuurpijl werd er nog een schilderij van Herman Brood geveild. Met 500 bezoekers was dit festival een groot succes en uiteindelijk bracht het 22.000,- gulden op.
Samen met de door JCI Eemland aangevraagde en verkregen nationale en regionale subsidies voor ontwikkelingssamenwerking kon er begin 1995 maar liefst 66.000,- gulden naar Burkina Faso gebracht worden.
En ook nu, anno 2014, bestaat de kliniek nog steeds. Het doel van de kliniek, medische hulp geven aan de allerarmste, is niet veranderd. De omvang van de werkzaamheden wel. Ze runnen inmiddels ook een eigen apotheek, hebben een volledig Burkinabe staf en functioneren financieel zelfstandig. Hoewel extra’s nog altijd niet in het jaarlijkse budget passen. Momenteel wordt er daarom via de stichting Demeba geld ingezameld voor de bouw van een verbandkamer en een diagnose-observatie ruimte.